Μαύρο πρόβατο στο Τέξας

Είναι βιβλία που κάνουν την καρδιά να ξεφοβηθεί και να κάνει ένα βήμα μπροστά. Είναι βιβλία που κάνουν τον νου να ξεμπλοκάρει και να προχωρήσει ένα κλικ παραπέρα. Και αυτό το χρειάζεσαι πάντα, ιδιαίτερα αν είσαι έφηβος. Ανάμεσα σ’ αυτά βάζω το βιβλίο Μαύρο πρόβατο στο Τέξας του Κώστα Χαραλά, για παιδιά και εφήβους.

xaralas_1

Δυο αγόρια ζουν σε διαφορετικές συνοικίες της Αθήνας. Και οι δύο κάνουν πρωταθλητισμό. Ο ένας παιδί των αριστοκρατικών συνοικιών και των ακριβών ιδιωτικών σχολείων, ο άλλος αγόρι των λαϊκών προαστίων που δουλεύει παράλληλα με το σχολείο. Ο ένας κάνει τένις και ο άλλος μπάσκετ. Ο ένας αγαπάει περισσότερο την κιθάρα του από τον αθλητισμό και θέλει να φτιάξει δικό του συγκρότημα αλλά προπονείται σκληρά για να ικανοποιήσει την εμμονή και τη φιλοδοξία του πατέρα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος το «όχι» είναι μια λέξη δύσκολη να ειπωθεί παρόλο που την έχουμε κάνει επίτηδες μικρή για να την ξεφουρνίζουμε εύκολα. Ο άλλος είναι τρελαμένος με το μπάσκετ όμως αγαπάει εξίσου τα μαθηματικά που τα χρησιμοποιεί με ένστικτο για να κατευθύνει το παιχνίδι στο παρκέ. Θέλει να θριαμβεύσει στο μπάσκετ για να μη γίνει χαμένο κορμί σαν τον αδελφό του, για να ξεφύγει από τη μιζέρια της φτώχιας και της παραβατικότητας που δέρνει την οικογένειά του.

Οι δυο νεαροί ήρωες μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και η σχέση τους με τον γονιό που τους ανατρέφει δεν βρίσκεται σε κάποιο ροζ σύννεφο, έχει αγκάθια που γνωρίζουν καλά όσοι ζουν παρόμοιες καταστάσεις από πρώτο χέρι. Ο γονιός που μεγαλώνει μόνος το παιδί του έχει να διαχειριστεί τις προσωπικές του εντάσεις. Το παιδί από την πλευρά άλλοτε κάνει το παν για να μην δυσαρεστήσει τον γονιό που το φροντίζει και άλλοτε βρίσκει τα «κουμπιά» του και τον χειρίζεται. Δύσκολες οι ισορροπίες για όλους!

Ντουπ, ντουπ, η μεγάλη πορτοκαλί μπάλα. Ταπ, ταπ, το μικρό, κίτρινο χνουδωτό μπαλάκι. Θα τα καταφέρουν τα δύο αγόρια να πάρουν τη διάκριση, το καθένα στον δικό του τελικό; Ο Κώστας Χαραλάς φαίνεται να θυμάται τον ρυθμό που χτυπάει η καρδιά των εφήβων. Ζούμε την τελευταία βδομάδα πριν τον τελικό ιδωμένη από την πλευρά του κάθε αγοριού, ανασαίνουμε την ένταση που χτίζεται από τις προσδοκίες των παιδιών και των γονιών, παρακολουθούμε τα συναισθήματά τους να ανεβοκατεβαίνουν και να κλιμακώνονται. Το βιβλίο μιλάει γλώσσα απλή, με χιούμορ και έξυπνα λογοπαίγνια.

Χαρίστε το σε μεγάλα παιδιά ή νεαρούς εφήβους. Θα τους αρέσει. Και θα τους δυναμώσει. Εσείς, έχετε ακούσει τον ήχο που κάνει η μπάλα όταν βρίσκει μόνο το δίχτυ;

Save

Save

, , , , ,

No comments yet.

Αφήστε το σχόλιό σας