TEDx από σπόντα

Κάθε χρόνο λέω πως θα πάω στην εκδήλωση του TEDx Athens και κάθε χρόνο συμβαίνει κάτι και το αναβάλλω. Φέτος επέλεξα μια ενδιάμεση λύση που δεν με δέσμευε ούτε χρονικά ούτε οικονομικά: Δήλωσα συμμετοχή να παρακολουθήσω τις ομιλίες του TEDx σε ζωντανή αναμετάδοση στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με κάποιες παράλληλες δράσεις – δημιουργικά εργαστήρια STEM για τα παιδιά του σχολείου κι έτσι επικρατούσε ατμόσφαιρα γιορτής. Η συμμετοχή στο TEDx ήταν δωρεάν (με ηλεκτρονική κράτηση θέσης). Στη φιλοξενία περιλαμβάνονταν μεσημεριανό φαγητό, καφές και βουτήματα σε όλη τη διάρκεια της μέρας, προσφορά του σχολείου. Υποδειγματικοί οικοδεσπότες οφείλω να ομολογήσω. Βεβαίως, θα μου πείτε, κάθε ίδρυμα που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει κάτι στο ευρύτερο κοινό θέλοντας να ενισχύσει τη θετική του εικόνα και το καλό του όνομα ωστόσο είναι καθαρά στο χέρι του οικοδεσπότη σου είτε να νιώσεις ότι σου κάνει χάρη είτε ότι σε σέβεται και τιμά την παρουσία σου στο χώρο του, όπως σε αυτήν την περίπτωση. Και όχι, δεν εργάζομαι για το συγκεκριμένο σχολείο ούτε ο γιος μου είναι μαθητής εκεί.

imeres_stem

Όσο για το TEDx ένιωσα τη χαρά και την ικανοποίηση ότι συμμετείχα σε ένα πανηγύρι ιδεών που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό background αλλά με την κοινή επιθυμία να υλοποιήσουν και να κοινωνήσουν τα οράματά τους. Άκουσα παρουσιάσεις ενδιαφέρουσες, παρουσιάσεις μέτριες και άλλες απογειωτικές.

Σε σύνολο 24 ομιλητών ξεχώρισα 8 που μου άφησαν κάτι περισσότερο να θυμάμαι:
• Τον Romain Lacombe, περιβαλλοντικό ερευνητή και όχι μόνον, που μίλησε για την μόλυνση του αέρα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους κατοίκους του πλανήτη που μπορεί όμως να αποτραπεί αν οι πόλεις που είναι η πηγή του κακού χρησιμοποιηθούν ως «πλατφόρμες εφαρμογής λύσεων».
• Τον Άγγελο Γκέτση, μαθητή Γ’ Λυκείου του 3ου Λυκείου Άρτας, εφευρέτη της συσκευής PEACE που είναι βοήθημα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Παρουσίασε το δημιούργημά του με απλότητα, σαφήνεια, χωρίς ίχνος έπαρσης. Λαμπρή ιδέα να παίρνεις μαζί σου στο TEDx και εφήβους όπως έκαναν ο Κωνσταντίνος και η Στέλλα.
• Τον design leader Dean Johnson για τη φράση του “You must first understand seamless narrative before you create meaningful disruption.” (Πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τη συνεκτική αφήγηση πριν δημιουργήσεις τη δική σου δημιουργική διακοπή).
• Τον Julian Treasure, ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας The Sound Agency που ασχολείται με το branding του ήχου και μας μίλησε για τη σημασία της προσεκτικής ακρόασης στη δημοκρατία. Κράτησα το ακρωνύμιο της χαράς – HARAH = Humility, Awareness, Respect, Attention, Humour ή ελληνιστί ΤΕΣΠΑ = Ταπεινότητα, Επίγνωση, Σεβασμός, Προσοχή, Αίσθηση του χιούμορ.
• Τον Λονδρέζο ιστορικό Keith Lowe ο οποίος ξεκινώντας από το πλήθος των μνημείων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν ακόμη και σήμερα (!) στο Λονδίνο μας μίλησε για το πώς ο Τύπος και οι πολιτικοί ηγέτες χρησιμοποιούν τα συναισθήματά μας για αυτόν τον πόλεμο (θέλουμε να πιστεύουμε ότι εμείς ήμαστε οι ήρωες και τα θύματα) για να μας χειραγωγήσουν και μας θύμισε ότι σε κάθε πόλεμο υπάρχουν οι «γκρίζες ζώνες».

keith_lowe_2014_tedxathens
• Τον Don Dodge, developer advocate στη Google που μας προέτρεψε χωρίς φανφάρες να μην φοβόμαστε την αποτυχία, να λέμε ναι στη ζωή, ναι στις ευκαιρίες και ναι σε κάποιον που ζητά τη βοήθειά μας.
• Τον Φώτη Κατσικάρη, επαγγελματία προπονητή μπάσκετ με διεθνή καριέρα που μας εξιστόρησε την επαγγελματική του πορεία για την ανάμνηση που μοιράστηκε μαζί μας, το στρίγκλισμα των παπουτσιών πάνω στο παρκέ, την πρώτη του φορά σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
• Την Φωτεινή Τσαλίκογλου, αγαπημένη μου καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την οποία παρακολουθώ μέσα από εκλαϊκευμένα άρθρα της και τα μυθιστορήματά της. Μίλησε για την απώλεια, τη δυσκολότερη ίσως δοκιμασία που συναντούμε στη ζωή και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως δώρο για τη δημιουργία. Με γοήτευσε όσο και με τον γραπτό της λόγο, και λίγο παραπάνω, διαλέγει λέξεις που ζεσταίνουν την καρδιά ενώ την ίδια στιγμή θέτουν το μυαλό σε δημιουργική κίνηση.

Έφυγα πλήρως ικανοποιημένη και από το περιβάλλον και από την ουσία των ομιλιών. Του χρόνου λέω να πάω στο φυσικό χώρο του TEDx Athens, να ενώσω την ενέργειά μου με των άλλων που το παρακολουθούν, ίσως να βρω και το θάρρος να πλησιάσω τους αγαπημένους μου ομιλητές. Γιατί καλές οι καινοτόμες ιδέες όμως πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι πίσω απ’ αυτές. Και αυτούς θέλουμε να τους γνωρίσουμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.