Ένα τσαμπί λουλούδια

Τι είναι το σαλκίμι ξέρεις; Έτσι ονόμαζαν οι Έλληνες της μικράς Ασίας το όμορφο φυτό της γλυσίνας με τα άνθη που κρέμονται σε εντυπωσιακά λιλά τσαμπιά. Άλλωστε, στα τουρκικά salkim καταρχήν σημαίνει «κρεμαστό τσαμπί» (όλα είναι δανικά). Το έφεραν λοιπόν οι μικρασιάτες πρόσφυγες στην “παλιά Ελλάδα” και το φύτεψαν  για να φτιάξουν μια σκιερή πέργκολα στην αυλή τους ή στους κήπους που δούλευαν σαν περιβολάρηδες. Διάβασα μάλιστα ότι βράζανε τους καρπούς του για να καταπολεμήσουν το βήχα και το κρυολόγημα.

 

Photo by Laura Lugaresi on Unsplash

 

Το θυμήθηκε η μητέρα μου που ήταν λέει φυτεμένο στην αυλή του πατρικού σπιτιού του πατέρα της ατηνΚαβάλα το οποίο σπίτι δεν γνώρισα ποτέ γιατί το κατεδαφίσανε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 πριν γεννηθώ. Μου πήρε λίγη ώρα να καταλάβω ότι πρόκειται για τη γλυσίνα!

Οι Άγγλοι το λένε wisteria από την επίσημη λατινική του ονομασία Wisteria sinensis.

Τρία ονόματα για ένα αγαπημένο δέντρο που προσφέρει πολλή ομορφιά! Ανθισμένα σαλκίμια βέβαια δεν θα συναντήσουμε μέσα στο χειμώνα αλλά έχουμε κάτι όμορφο να προσμένουμε την άνοιξη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.