Πριν από δύο χρόνια γνώρισα την Κωνσταντίνα Κατσανά, διαιτολόγο-διατροφολόγο (αριστούχο παρακαλώ), μισό από τις προσωπικές μου αναζητήσεις και μισό από την καλή μου τύχη. Ήταν μια περίοδος που αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω πράξη τη φροντίδα του ταλαιπωρημένου μου σώματος, το οποίο έβαζε διαρκώς παραπανίσιο βάρος, υπέφερε από μυοσκελετικούς πόνους και γενικώς μου παραπονιόταν με κάθε δυνατό τρόπο.
Στο θέμα του βάρους, της σωματικής ευεξίας και της εικόνας σώματος είχα αποφασίσει ότι οι δίαιτες δεν είναι πλέον για μένα. Τότε γνώρισα την Κωνσταντίνα και μετά από μια πρώτη αναγνωριστική συνεδρία την εμπιστεύθηκα να με μυήσει στον τρόπο της διαισθητικής διατροφής (intuitive eating) το οποίο αποκηρύσσει την κουλτούρα της δίαιτας και προτρέπει να κάνεις ειρήνη με το φαγητό και με το σώμα σου για καλύτερη ψυχοσωματική υγεία. Η διαισθητική διατροφή διέπεται από δέκα αρχές μία από τις οποίες λέει να κινείσαι με κάθε διαθέσιμο τρόπο και τότε ήταν που ξεκίνησα τη συστηματική άσκηση με πιλάτες.
Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού με οδηγό την Κωνσταντίνα εξασκήθηκα να παρατηρώ τον εαυτό μου, τα συναισθήματά μου και τις συνήθειές μου που αφορούσαν το φαγητό με φιλική περιέργεια, ανακάλεσα στη μνήμη μου παιδικά βιώματα που είχαν σχέση με την τροφή και τη θρέψη στην οικογένεια και κατάφερα να υιοθετήσω έναν πιο συμπονετικό τρόπο ομιλίας συμπεριφοράς προς το σαρκίο μου.
Κι επειδή η σχέση μας με το φαγητό ξεκινάει στο βυζί της μαμάς μας και στο κουτάλι που κρατούν τα χέρια των τροφών μας (μπορεί να είμαι πολλοί/ές) για να μας θρέψουν χάρηκα πολύ φέτος που η Κωνσταντίνα έγραψε το e-book “Πώς να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό – για όλη την οικογένεια” γιατί απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν και ταΐζουν παιδιά και τους βοηθάει μέσω των αρχών της διαισθητικής διατροφής να καλλιεργήσουν στα παιδιά μια πραγματικά πιο υγιή σχέση με την τροφή και το σώμα τους. Ο υγιής κορεσμός της πείνας μέσω της τροφής είναι κάτι που τα παιδιά κάνουν από μόνα τους αν δεν επέμβουμε να τους πούμε εμείς πότε “πρέπει” να νιώσουν χορτάτα και αποτελεί μία ακόμη αρχή της διαισθητικής διατροφής. Διαβάστε άφοβα το e-book και χρησιμοποιήστε το ως “τροφή για σκέψη”.
Για μένα προσωπικά, δύο χρόνια μετά, έχω καταφέρει να κάνω δικές μου τις διδαχές της διαισθητικής διατροφής σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, αισθάνομαι μεγαλύτερη συμπάθεια και κατανόηση για το κορμί μου, κάνω αισθητά λιγότερες υπερφαγίες και διατηρώ το βάρος μου σταθερό (με ελαφρά πτωτική τάση). Και δεν αντιμετωπίζω πια με σιχαμάρα πια τον εαυτό μου όταν τρώω γλυκά και άλλα “βλαβερά”, με αποτέλεσμα να μην το κάνω πια στα μουλωχτά και ψυχαναγκαστικά και να τρώω μόνο την ποσότητα που επιθυμώ.
Μακάρι να είχα “διαπαιδαγωγήσει” τον εαυτό μου νωρίτερα σε μια υγιή σχέση με το φαγητό. Όμως εδώ ισχύει πραγματικά το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το βιβλίο υπάρχει εκεί και για τη δική σας “διαπαιδαγώγηση” στο ταξίδι της θρέψης και της διατροφής (ή των παιδιών σας και των άλλων μελών του νοικοκυριού σας) και η Κωνσταντίνα θα χαρεί να απαντήσει στις απορίες σας.
2 Σχόλια
Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες να μοιραστείς την εμπειρία σου με το ταξίδι του διαισθητικού τρόπου διατροφής.
Χαρά και τιμή μου που σε συντρόφευσα σε αυτό.
Πόσο όμορφο που έχεις κάνει τις διδαχές αυτές της προσέγγισης δικές σου!
Άλλωστε, αυτό είναι και όλο το νόημα.
Γι’ αυτό και κάθε διαδρομή είναι εντελώς ξεχωριστή.
Ακριβώς όπως και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
Σε ευχαριστώ και πάλι που εξέφρασες ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.
Εύχομαι να εμπνεύσεις πολλά άτομα που έχουν βιώσει αντίστοιχα δύσκολα συναισθήματα με τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους.
Και μακάρι το ψηφιακό βιβλίο να πάει σε όσες περισσότερες οικογένειες το έχουν ανάγκη! <3
Καλές γιορτές και από εδώ!
Το “ταξίδι” που κάναμε παρέα Κωνσταντίνα ήταν πολύ διαφωτιστικό για μένα. Εύχομαι το ψηφιακό βιβλίο σου να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Καλές γιορτές να έχεις κι εσύ!